Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na święta: śledzie na wigilię na 7 oryginalnych sposobów!

Joanna Nowicka
Pieprzowa zupa śledziowa

Składniki: 1 kg świeżych śledzi 3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy (marynowany), 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 1 czerwona papryka 1 łyżka mielonej słodkiej papryki, ½ łyżki mielonej ostrej papryki, 300 g krojonych pomidorów z puszki, 1 limonka, 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany, 3 łyżki majonezu, 1 pęczek natki pietruszki, 1 łyżka octu
 sól, grubo mielony pieprz, olej

Śledzie czyścimy, patroszymy, usuwamy łby, po czym kropimy na małe dzwonki. 
Do naczynia wlewamy trochę oleju, podsmażamy cebulę pokrojona w gruba kostkę, 2 ząbki czosnku pokrojone w kawałki, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę,  2 łyżki zielonego pieprzu i pokrojone w dzwonka śledzie. Chwilę smażymy doprawiamy słodką i ostrą mieloną papryką, solą, startą skórką z limonki, Zalewamy wodą, tak by przykryć ryby i warzywa, po czym gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny.Po tym czasie miksujemy zupę na gładką masę.
Sos do zupy rybnej: w misce mieszamy 1 łyżkę drobno posiekanych ziaren zielonego pieprzu, kwaśną gęstą śmietanę, majonez, sok z limonki, posiekany ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, ocet, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.   
Zupę nalewamy do talerzy, polewamy sosem i dekorujemy listkami natki. Ości śledzia rozgotowane w zupie i zmiksowane są niewyczuwalne. To zdrowa i pyszna zupka.

autor przepisu: kucharz Andrzej Łucarz
Pieprzowa zupa śledziowa Składniki: 1 kg świeżych śledzi 3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy (marynowany), 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 1 czerwona papryka 1 łyżka mielonej słodkiej papryki, ½ łyżki mielonej ostrej papryki, 300 g krojonych pomidorów z puszki, 1 limonka, 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany, 3 łyżki majonezu, 1 pęczek natki pietruszki, 1 łyżka octu sól, grubo mielony pieprz, olej Śledzie czyścimy, patroszymy, usuwamy łby, po czym kropimy na małe dzwonki. Do naczynia wlewamy trochę oleju, podsmażamy cebulę pokrojona w gruba kostkę, 2 ząbki czosnku pokrojone w kawałki, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, 2 łyżki zielonego pieprzu i pokrojone w dzwonka śledzie. Chwilę smażymy doprawiamy słodką i ostrą mieloną papryką, solą, startą skórką z limonki, Zalewamy wodą, tak by przykryć ryby i warzywa, po czym gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny.Po tym czasie miksujemy zupę na gładką masę. Sos do zupy rybnej: w misce mieszamy 1 łyżkę drobno posiekanych ziaren zielonego pieprzu, kwaśną gęstą śmietanę, majonez, sok z limonki, posiekany ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, ocet, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Zupę nalewamy do talerzy, polewamy sosem i dekorujemy listkami natki. Ości śledzia rozgotowane w zupie i zmiksowane są niewyczuwalne. To zdrowa i pyszna zupka. autor przepisu: kucharz Andrzej Łucarz Pixabay
Przepyszna zupa śledziowa, prosta sałatka, śledzie z porem, czosnkiem, śledzie tradycyjne w oleju rzepakowym, te w oleju lnianym, albo nawet śledzie wędzone - jeśli znudziły się Wam dotychczas wykorzystywane receptury na popularną rybę, możecie skorzystać z naszych pomysłów. Przedstawiamy Wam śledzie na wigilię na 7 oryginalnych sposobów!
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zamosc.naszemiasto.pl Nasze Miasto