Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zobacz najlepsze pizzerie w Bychawie. Gdzie możesz zjeść pizzę w maju 2024?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie na pizzę w Bychawie?
Gdzie na pizzę w Bychawie? Tomas Llamas Quintas
Zobacz gdzie dostaniesz najlepszą pizzę w Bychawie. Jest to niewątpliwie przysmak uwielbiany na całym świecie. Prawdopodobnie każdy miał okazję spróbować jej choć raz w życiu, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. Sprawdź, jakie rodzaje oferują pizzerie w Bychawie. Zajrzyj do katalogu firm i odszukaj swoją ulubioną.

Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Bychawie

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska robiona jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się mąki, wody, niewielkiej ilości drożdży. Formowanie placków odbywa się w taki sposób, żeby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku stają się one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu należy pamiętać, by grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.

Dodatki, które możemy na niej spotkać to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. W celu dopełnienia smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.

Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Bychawie. Warto wspomnieć, że ten rodzaj pizzy wpisano w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.

To warto wiedzieć

Pizza bianka

To rodzaj pizzy który charakteryzuje się brakiem sosu pomidorowego. Smaruje się ją białym sosem na bazie krowiego mleka. Jako dodatki można wymienić: brokuły, szpinak, pieczarki, cukinia, papryka, ostre papryki, a także mięso, np. kurczak. Nie można pominąć także sera, np. pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupkie, a w trakcie wyrastania potrzebuje więcej czasu.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Bychawie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie pizzerie w Bychawie

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Pizza i jej historia

Historia pizzy ma swoje początki w Neapolu i sięga XVIII wieku. Wtedy otwierano pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Następca przeniósł przysmak na dwór.

Zgodnie z legendą pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Wprawiło to królową w zachwyt i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.

Popularność tego posiłku obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria powstała w 1905 roku. W innych regionach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przywieziono pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.

Dzisiaj to niezwykle popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Bychawie. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na bychawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto