Składniki na pad thai (2 porcje):
- 100 g płaskiego makaronu ryżowego
- 100 g pokrojonego w kostkę tofu
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kiełków fasoli mung
- cebula dymka
- garść prażonych orzeszków ziemnych
Składniki na sos:
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka sosu sriracha
- 1 łyżka soku z limonki
Jak przygotować domowy pad thai?
Ugotuj makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź go i przepłucz zimną wodą. Następnie wymieszaj ze sobą składniki sosu. Rozgrzej olej na woku, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewaj przez ok. 1 minutę. Gdy czosnek się zarumieni, dodaj pokrojone w kostkę tofu i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Następnie dodaj jajka i ciągle mieszając, podsmażaj przez 1 minutę. Do smażących się składników dodaj makaron i mieszając, po 2 minutach, wlej sos. Tuż przed zdjęciem woka z ognia, dodaj kiełki fasoli mung i posiekaną dymkę i dokładnie wymieszaj. Po nałożeniu porcji posyp ją orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy:
Wypasione zapiekanki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Pyszna i szybka tortilla de patatas
Domowy kebab drobiowy
Pieczone pstrągi z kaparami
Frittata ze szparagami
Paluchy drożdżowe
Kawa dalgona coffee
Domowe cebularze z makiem
Kokosanki
Tort czekoladowy
Pobierz
Jak korzystać z aplikacji, by otrzymywać informacje z miasta i powiatu? To proste!
Po wejściu w aplikację w prawym górnym rogu w menu wybierz swoje miasto.
Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania. Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy zakładkę "koronawirus", w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?