MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten...
fot. 123 RF

Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!

Szybkie rozmrażanie mięsa

Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten błąd, a mianowicie wrzucamy mięso do miski z ciepłą lub gorącą wodą. Mięso powinno rozmrażać się powoli, najlepiej w lodówce, gdzie temperatura jest około 4 stopni Celsjusza. Unikniemy w ten sposób utraty smaku produktu oraz zmiany jego struktury. Ciepła woda rzeczywiście szybciej rozmrozi mięso, ale może doprowadzić do tego, że straci ono swój kolor i się zepsuje. Najlepszą metodą rozmrażania jest pozostawienie zamrożonego mięsa na noc w lodówce, gdzie panuje niska temperatura, która hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Jeżeli zależy nam na czasie, użyjmy mikrofalówki, ale tylko z funkcją defrost.

Zobacz również

Trwa Jarmark Świętojański we Wrocławiu, zobaczcie co i za ile można kupić

NOWE
Trwa Jarmark Świętojański we Wrocławiu, zobaczcie co i za ile można kupić

Wałbrzyscy Prymusi 2024 i wyróżnieni wolontariusze. Lista i zdjęcia

Wałbrzyscy Prymusi 2024 i wyróżnieni wolontariusze. Lista i zdjęcia

Polecamy

Co z podwyżkami dla nauczycieli od nowego roku? Kolejne spotkanie MEN i związków

Co z podwyżkami dla nauczycieli od nowego roku? Kolejne spotkanie MEN i związków

Koniec z tanimi wakacjami? Rezerwacyjny gigant wprowadza duże zmiany

Koniec z tanimi wakacjami? Rezerwacyjny gigant wprowadza duże zmiany

Pamiętaj, by je odkleić! Naklejki na bagażu mogą sprawić ci kłopoty

Pamiętaj, by je odkleić! Naklejki na bagażu mogą sprawić ci kłopoty