Zobacz wideo:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 500 g rabarbaru
- 1/3 szklanki cukru
- łyżka wody
- łyżka kisielu (proszku)
- 200 g cukru pudru
Jak zrobić tartę z rabarbarem i bezą?
Zacznij od przygotowania spodu z kruchego ciasta. Na stolnicę przesiej mąkę, posiekaj z masłem, żółtkami, cukrem i proszkiem do pieczenia Całość zagnieć. Schowaj do lodówki na ok 30 min.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim blaszkę na tartę. Piecz ok 20 min w 180 stopniach
Następnie umyj, obierz i pokrój rabarbar. Przełóż całość do garnka, dodaj cukier i odrobinę wody i gotuj ok 5 min. Dodaj kisiel rozmieszany w odrobinie zimnej wody. Całość wymieszaj i odstaw.
Przygotuj bezę ubijając białka z cukrem pudrem. UWAGA - zacznij ubijać białka, a cukier dodawaj stopniowo.
Na podpieczony spód wyłóż rabarbar, wierzch udekoruj bezą. Piecz ok 35 min w 160 stopniach. Gotową tarte podajemy najlepiej na zimno. SMACZNEGO!
Zobacz także inne nasze przepisy:
Pobierz
Jak korzystać z aplikacji, by otrzymywać informacje z miasta i powiatu? To proste!
Po wejściu w aplikację w prawym górnym rogu w menu wybierz swoje miasto.
Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania. Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy zakładkę "koronawirus", w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?