MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjna kapusta wigilijna z grzybami do zajadania. Prosty przepis na domowe danie z borowikami. Goście będą prosić o dokładkę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjnie kapusta z grzybami przyrządzana jest z suszonymi borowikami.
Tradycyjnie kapusta z grzybami przyrządzana jest z suszonymi borowikami. Getty Images/arfo/zdjęcie ilustracyjne
Wigilijna kapusta z grzybami to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. To także zdrowe danie przygotowywane na bazie kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych leśnych grzybów. Zgodnie z obyczajem wigilijne dania robi się z użyciem oleju rzepakowego i lnianego. Proponuję przepis na domową kapustę wigilijną z grzybami dla całej rodziny.

W skrócie

Świąteczna kapusta z grzybami leśnymi to prawdziwy rarytas. Według uznania można doprawić ją szczyptą mielonego kminku, aby nadać jej korzennego aromatu, a także szczyptą majeranku. Staropolską kapustę wigilijną można zajadać z kromką chleba lub potraktować jako dodatek do krokietów, lub mięsa. Polecam przepis na pyszną kapustę kiszoną na świąteczny stół.

Kapusta wigilijna z grzybami – prosty przepis

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 6 suszonych borowików,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 30 ml zimnej wody,
  • Opcjonalnie: 1 łyżka mąki do zagęszczenia kapusty.

Jak zrobić wigilijną kapustę z grzybami?

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby opłukałam i namoczyłam w zimnej wodzie przez 5 godzin. Grzyby odcedziłam, zachowując płyn z moczenia borowików.
  2. Następnie kapustę kiszoną opłukałam, odcisnęłam i posiekałam na drobniejsze porcje.
  3. Kiszoną kapustę umieściłam w metalowym garnku z grubym dnem.
  4. Kapustę kiszoną zalałam wodą z moczenia grzybów. Borowiki pokroiłam w kostkę i dodałam do kapusty.
  5. Wszystkie składniki dusiłam na małym ogniu do miękkości.
  6. Na oleju podsmażyłam posiekaną cebulę i dodałam łyżkę mąki pszennej. Do zasmażki dolałam 30 ml wody i dokładnie rozmieszałam, aby nie było grudek.
  7. Zasmażkę dodałam do kapusty, przyprawiłam solą i pieprzem. Dusiłam do momentu, aż kapusta zgęstnieje, cały czas mieszając.

Innymi tradycyjnymi daniami na święta Bożego Narodzenia na bazie kiszonej kapusty jest kapusta z grochem oraz bigos wigilijny. Postny charakter obu dań można podrasować, podając je jako dodatek do pasztetu, pieczonego mięsa lub domowej wędliny.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjna kapusta wigilijna z grzybami do zajadania. Prosty przepis na domowe danie z borowikami. Goście będą prosić o dokładkę - Strona Kuchni

Wróć na bychawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto